.Τί είναι;
Νευροψυχολογική αποκατάσταση είναι η διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζονται ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση των γνωστικών, συναισθηματικών, ψυχοκοινωνικών και συμπεριφορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το άτομο λόγω εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Βασίζεται στο θεσμό των στόχων προς επίτευξη, οι οποίοι ορίζονται από το ίδιο το άτομο, την οικογένειά του αλλά και το επιστημονικό προσωπικό που συμμετέχει στην αποκατάσταση.
Ποιος είναι ο στόχος της νευροψυχολογικής αποκατάστασης;
Παραδείγματα στόχων αποτελούν:
- Εκπαίδευση του ατόμου στην ενημερότητα των δυσκολιών του
- Ψυχοεκπαίδευση του ατόμου αλλά και της οικογένειάς του σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζει
- Αποκατάσταση γνωστικών λειτουργιών που έχουν πληγεί (προσοχή, μνήμη, εκτελεστικές λειτουργίες, οπτικοχωρικές ικανότητες κ.λ.π.)
- Εκπαίδευση σε στρατηγικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ατόμου
- Εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες
- Επαναφορά σε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής
- Αυτονομία και ανεξαρτησία
Πώς επιτυγχάνεται η νευροψυχολογική αποκατάσταση;
Η αποκατάσταση σχεδιάζεται με βάση τις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Το άτομο εκπαιδεύεται σε εφαρμογή στρατηγικών που θα το βοηθούν να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του. Επιπλέον, εξασκείται σε γνωστικά έργα, με στόχο είτε την ενδυνάμωση των νευρωνικών συνδέσεων που έχουν επιβιώσει, είτε τη δημιουργία νέων συνδέσεων όταν αυτό είναι δυνατό. Οι ασκήσεις έχουν είτε ηλεκτρονική είτε χαρτί-και-στυλό μορφή.
Λογισμικό REHACOM
Τo RehaCom αποτελεί το μόνο παγκοσμίως ολοκληρωμένο σύστημα αποκατάστασης γνωστικών και μαθησιακών διαταραχών με χρήση υπολογιστή. Το λογισμικό περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος αισθητικο-αντιληπτικών διαταραχών. Διαθέτει ποικίλλες θεραπευτικές δοκιμασίες που χρησιμεύουν στην εκπαίδευση πολλών γνωστικών λειτουργιών όπως |
Επιτελικές Λειτουργίες
|
Μνήμη
|
Προσοχή
|
Οπτικό Πεδίο
|
Το RehaCom χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 1000 κέντρα στον κόσμο για πάνω από 20 χρόνια και βασίζεται σε πολυετή έρευνα σε συνεργασία με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.